جرم مواد مخدر

مقاله پیش رو توسط وکیل کیفری در تهران در خصوص جرم مواد مخدر و انواع آن و مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سال در 1403، استعمال و مصرف مواد مخدر و همچنین جرم ماشروم و مجازات آن، جرم هروئین و حکم آن، جرم تریاک، جرم شیشه و مجازات مصرف آن و … برای آگاهی […]

حکم مواد مخدر

مقاله پیش رو توسط وکیل کیفری در تهران در خصوص جرم مواد مخدر و انواع آن و مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سال در 1403، استعمال و مصرف مواد مخدر و همچنین جرم ماشروم و مجازات آن، جرم هروئین و حکم آن، جرم تریاک، جرم شیشه و مجازات مصرف آن و … برای آگاهی و آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

متاسفانه در تمامی کشورها از جمله کشور عزیزمان ایران تعداد بی شماری از افراد به مجازات جرم مواد و یا مصرف مشروبات الکلی محکوم میگردند. حتی در میان مرتکبین و قربانیان این نوع جرایم تعداد بی شماری از کودکان، زنان و سالمندان نیز وجود دارند.

این افراد ممکن است ناخواسته و به دلیل عدم آگاهی کافی از قوانین این جرم درگیر اینگونه جرایم شده و به مجازات حمل مواد مخدر محکوم گردیده اند.

تقریبا در تمامی نقاط دنیا ساخت، تولید، خرید و فروش و حمل و نگهداری مواد روانگردان و مخدر توسط قانونگذاران جرم انگاری و برای مرتکب مجازات شدیدی در نظر گرفته شده است.

ما در این مقاله به بررسی مسائل مهمی که در رابطه با جرایم مواد روانگردان و مخدر وجود دارد پرداخته ایم.

مواد مخدر

مواد مخدر به ترکیبات شیمیایی گفته میشود که مصرف آنها باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در سیستم عصبی میگردد. این مواد علاوه بر اعتیاد آور بودن لذت آور نیز میباشد و موجب سرخوشی، تغییرات مربوط به هوشیاری، وابستگی، تسکین درد و ایجاد حالت کسلی و نئشگی میگردد.

استفاده از این مواد در دوزهای بالا عوارض بسیار شدیدی داشته و در عملکرد مغز اختلالات فراوانی ایجاد میکند. تا جایی که در بسیاری از موارد وقوع جرایم دیگر نظیر تجاوز، سرقت، ضرب و جرح، توهین و فحاشی، قتل و غیره از اعتیاد مرتکب سرچشمه میگیرد. مصرف مواد مخدر حتی میتواند تاثیرات منفی شدیدتری نسبت به مصرف مشروبات الکلی داشته باشد. به همین دلیل همواره توصیه می گردد از مصرف این مواد اعتیادآور به شدت اجتناب نمایید.

انواع مواد مخدر

مواد مخدر در واقع به دو نوع کلی مواد سنتی و مواد صنعتی تقسیم میگردد. مواد سنتی نظیر تریاک، هروئین، شیره تریاک، ماری جوانا، ناس، حشیش، ماشروم و قارچ و … میباشد.

مواد صنعتی نیز همچون شیشه، استروئید، کراک، ریتالین، ال اس دی، متادون، ترامادول، مورفین، کوکادین، دزومورفین، قرص b2، قرص اکس یا اکستازی و … میباشد.

در زیر به توضیح قانون مربوط به این جرم و مجازات حمل مواد سنتی و صنعتی میپردازیم.

قانون جدید مجازات حمل مواد مخدر در سال 1403

مجازات مواد مخدر در سال 1403 بسته به نوع کلی مواد اعم از سنتی و یا صنعتی که در بالا ذکر گردید متفاوت میباشد که در زیر به توضیح آن میپردازیم.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سنتی

به طور کلی از مهمترین مواد سنتی میتوان از تریاک، شیره تریاک، حشیش، هروئین، ماری جوانا، ماشروم یا قارچ و ناس نام برد. طبق قانون مجازات مواد مخدر سنتی بسته به میزان مواد موضوع جرم شامل موارد زیر میشود.

حمل و نگهداری مواد مخدر تا پنجاه گرم

مجازات آن وفق بند 1 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال 1399 فاقد مجازات حبس بوده و تا پنج میلیون ریال جریمه نقدی و تا 50 ضربه شلاق میباشد.

حمل و نگهداری مواد مخدر بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم

بر اساس بند 2 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد اصلاحی سال 99 این میزان نیز فاقد مجازات حبس میباشد.

مجازات آن نیز سی (30.000.000) تا نود (90.000.000) میلیون ریال جزای نقدی و ده تا هفتاد وچهار ضربه شلاق میباشد.

حمل و نگهداری مواد مخدر بیش از پانصد گرم تا پنج کیلو گرم

مجازات آن مطابق با بند 3 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال 1399، چهل تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس بوده و هشتاد (80.000.000) تا سیصد (300.000.000) میلیون ریال جریمه نقدی دارد.

حمل و نگهداری مواد مخدر بیش از پنج کیلو گرم تا بیست کیلوگرم

مجازات آن طبق بند 4 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال 99، صد (100.000.000) تا سیصد (300.000.000) میلیون ریال جزای نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و پنج تا ده سال حبس است.

مضافا در صورت تکرار برای بار دوم علاوه بر مجازاتهای مذکور، به جای جریمه مصادره اموال ناشی از همان جرم، و برای بار سوم اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم میباشد.

حمل و نگهداری مواد مخدر بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم

جکم آن به موجب بند 5 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد اصلاحی سال 99، علاوه بر مجازات مقرر در بند 4 به ازای هر کیلوگرم سی میلیون ریال به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه میگردد.

همچنین در صورت تکرار مجازات آن اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم میباشد.

حمل و نگهداری مواد مخدر بیش از یکصد کیلوگرم

مجازات آن بر اساس بند 6 ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال 1399، علاوه بر مجازات جریمه نقدی و شلاق مقرر در بندهای 4 و 5، حبس ابد میباشد.

مضافا در صورت تکرار مجازات آن اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم میباشد.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر صنعتی

شیشه یا متامفتامین، کراک، ال اس دی، متادون، ترامادول، ریتالین، کوکائین، مورفین، دزومورفین یا نام خیابانی آن کروکدیل، قرص اکس یا اکستازی، استروئید یا استروئیدهای آنابولیک، قرص b2 یا بوپرنورفین و … از مهمترین مواد مخدر صنعتی به شمار می آیند.

ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر بیان میدارد که هر فردی هروئین، مرفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکائین و یا لیزرژیک اسید دی ‌اتیل آمید (ال.اس.دی)، متیلن دی اکسی‌ مت ‌آمفتامین (ام.دی.ام.آ. یا آکستاسی)، گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (جی.اچ.بی)، فلونیترازپام، آمفتامین، مت آمفتامین (شیشه) و یا انواع دیگر مواد روان‌گردان و مخدرهای صنعتی غیر دارویی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد را وارد کشور نماید و یا مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور، ارسال، خرید یا فروش کند و یا آنها را در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی یا حمل نماید با رعایت تناسب و با توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات میگردد: (اصلاحی مصوب 1398)

مجازات حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی 1 تا 5 سانتی گرم

مجازات آن بر اساس بند 1 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد افیونی یا روانگردان از پانزده (15.000.000) تا سی و پنج (35.000.000) میلیون ریال جزای نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق میباشد و مجازات حبس ندارد.

نکته: هر سانتی گرم معادل است با یک دهم گرم، به عبارتی دیگر هر یک گرم معادل با 10 سانتی گرم میباشد.

مجازات حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم

مجازات آن را بند 2 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر از سی (30.000.000) تا نود (90.000.000) میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق تعیین نموده است.

ملاحظه میفرمایید که قانونگذار برای این میزان نیز مجازات حبس در نظر نگرفته است.

مجازات حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی بیش از یک گرم تا چهار گرم

برای این جرم بند 3 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر از صد (100.000.000) تا دویست و پنجاه (250.000.000) میلیون ریال جزای نقدی و دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق مجازات در نظر گرفته است.

مجازات حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی بیش از چهار گرم تا پانزده گرم

حکم این جرم مطابق با بند 4 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر از دویست (200.000.000) تا پانصد و پنجاه (550.000.000) میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق میباشد.

مجازت حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی بیش از پانزده گرم تا سی گرم

حکم این میزان بر اساس بند 5 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مجازات این میزان از سیصد (300.000.000) تا ششصد (600.000.000) میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق میباشد.

مجازات حمل و نگهداری ماده مخدر صنعتی بیش از سی گرم

بند 6 ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجارات اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم را برای حمل این میزان از مواد در نظر گرفته است.

حمل و نگهداری مواد مخدر به صورت زنحیره ای و یا برای مصرف داخل

به موجب تبصره ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال 1399، چنانچه مرتکبین جرایم فوق ( بند 1 تا 6 ) به صورت زنجیره ای عمل کرده باشند و مواد برای مصرف داخل باشد مشمول مجازاتهای ماده 4 ( مجازاتهای شدید تر و سنگین تر ) خواهند بود.

لذا چنانچه صرفا یکی از دو شرط موجود نباشد به مجازاتهای این ماده ( مجازاتهایی که ذکر گردید ) محکوم میگردند.

جریمه مصرف مواد مخدر

قانونگذار مجازات مصرف مواد توسط معتادان را متفاوت با مجازات مصرف مواد توسط افراد غیر معتاد در نظر گرفته است که در زیر به صورت تفکیکی به آنها میپرداریم.

مجازات معتادان

قانونگذار معتادانی را که اعتیاد را ترک و یا درمان نکرده اند صرف اعتیاد داشتن مجرم دانسته است.

در واقع معتادان به مواد روان گردان و مخدر و متجاهران به اعتیاد را که از تکالیف مربوط بر ترک اعتیاد موضوع ماده 16 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و تبصره های آن تخلف نمایند به مجازات 91روز تا شش ماه حبس محکوم میگردند.

استعمال مواد توسط افراد غیر معتاد

بر اساس ماده 19 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر افراد غیر معتادی که مواد روان گردان یا مخدرهای صنعتی غیر داروئی استعمال نمایند، بر حسب نوع مواد به بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و از پانزده (15.000.000) تا صد (100.000.000) میلیون ریال جریمه نقدی مجازات میگردند.

مجازات جاسازی مواد مخدر در ماشین دیگری

وفق ماده 26 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر هر کس به قصد متهم کردن شخص دیگری، مواد روان گردان یا مخدرهای صنعتی غیر داروئی و یا آلات و ادوات استعمال آن را در محلی قرار دهد به حداکثر مجازات همان جرم محکوم میگردد.

البته بدیهی است که در ابتدای امر صاحب ماشین مجرم شناخته میشود و بایستی با کمک گرفتن از یک وکیل مواد مخدر اثبات نماید که مواد بدون اطلاع و آگاهی ایشان در ماشین جاساز شده است.

مجازات جاسازی مواد مخدر در خانه دیگری

ماده 26 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر که عینا در توضیح قبلی ذکر شد مجازات هر کسی را که به قصد متهم کردن غیر، مواد روان گردان یا مخدرهای صنعتی غیر داروئی و یا آلات و ادوات استعمال آن را در محلی قرار دهد حداکثر مجازات همان جرم یعنی حداکثر مجازات حمل مواد در نظر گرفته است.

ملاحظه میفرمایید که قانونگذار در ماده 26 قانون مذکور تفاوتی میان ماشین و خودرو‌ قائل نمیباشد لذا جاسازی مواد مخدر در ماشین و یا خانه و یا هر محل دیگری که متعلق به غیر باشد مجازات یکسانی دارد.

اثبات بی‌ گناهی در جرایم حمل مواد

قطعا استفاده از راه های اثبات بی گناهی در جرم حمل مواد، امری لازم و ضروری میباشد. چراکه اثبات این موضوع میتواند تأثیر مستقیمی بر آینده افراد و حتی حیات ایشان در پرونده های سنگین مواد داشته باشد. درواقع افرادی که به اشتباه و بدون تقصیر، متهم به حمل مواد میشوند به صورت جدی نیاز دارند که بی گناهی خود را اثبات نمایند. در این صورت از پیامدهای سنگین حقوقی، اجتماعی و حتی روانی که این اتهامات میتواند به همراه داشته باشد، جلوگیری میشود. ما در زیر به بیان راه های اثبات بی گناهی در جرم مواد میپردازیم.

البته توجه داشته باشید که استفاده از خدمات یک وکیل خبره در زمینه مواد میتواند به طور قابل توجهی به اثبات بی گناهی متهم کمک نماید. چراکه وکیل حرفه ای که در این زمینه فعالیت میکند، میتواند به خوبی روشهای دفاع از اتهام را اجرا کرده و به کاهش تبعات احتمالی کمک نماید.

  • جهت اثبات بی گناهی در جرم حمل مواد بایستی مدارک محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نمایید.
  • همچنین یکی دیگر از مهمترین عواملی که میتواند در اثبات بی گناهی در جرایم مواد تأثیر مستقیم داشته باشد، نداشتن سوپیشینه یا سوسابقه مرتکب در حمل مواد است.
  • از طرف دیگر چنانچه شما را با مواد روانگردان یا مخدر دستگیر کرده اند ولی مواد متعلق به شما نیست احتمالا میتوانید با همکاری با ظابطین انتظامی و دادگستری و دستگیری مالکین اصلی مواد، بی گناهی خود را در این جرم اثبات نمایدد.
  • همچنین جهت اثبات بی گناهی در جرایم مواد میتوانید به کمک یک وکیل مواد، مدارک کافی برای اثبات پاپوش درست کردن با مواد و شهادت شهود جمع آوری نمایید. در این صورت احتمال اثبات بی گناهی شما در دادگاه و محاکم بالا میرود.
  • مضافا اینکه متهم میتواند برای اثبات بی گناهی خود از شاهدان عینی کمک بگیرد. در این حالت شاهدان شهادت خواهند داد که متهم از این کار بیخبر بوده و بدون اطلاع و آگاهی وی این جرم صورت گرفته است.

سخن پایانی

مباحث حقوقی به خصوص مبحث مواد مخدر و مسائل مربوط به آن بسیار پیچیده و دشوار میباشند. به همین دلیل بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل تهران و با تجربه و متخصص در امور مربوطه مشورت نمایید.

چرا که طرح دعوی و تنظیم لوایح اشتباه و نادرست ممکن است به گونه ای به روند رسیدگی آسیب بزند که دیگر امکان تصحیح آن به هیچ عنوان نباشد. گروه حقوقی وکیل زوم با استفاده از بهترین وکلای تهران، مجرب و مورد اعتماد آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی به شما عزیزان میباشد.

همچنین در صورتی که مایل به پرداخت حق الوکاله نیستید میتوانید بدون پرداخت حق الوکاله وکیل از خدمات تیم ما استفاده کنید. در این صورت صرفا با پرداخت مبلغ لازم در طول روند رسیدگی و تمام مراحل دادرسی از خدمات وکیل پایه یک دادگستری بهره مند خواهید گردید.

این خدمات شامل تنظیم دادخواست، تنظیم لایحه، مشاوره و … به طور دائم و تحت نظر وکیل تهران میباشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اینکه مجازات ماشروم چیست، مجازات هروئین، حکم شیشه، مجازات مصرف تریاک و به طور کلی مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سال در 1403، استعمال مواد مخدر و مجازات آن و … میتوانید با وکلای معرفی شده در وبسایت وکیل زوم تماس گرفته و از خدمات حقوقی ایشان استفاده نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا