قتل یا کشتن دیگری را به طور کلی میتوان به سه نوع عمدی، شبه عمد و خطای محض تقسیم بندی نمود. کیفر قتل یا گرفتن جان دیگری در قانون مجازات اسلامی، بسیار سنگین و شدید درنظر گرفته شده است. از همین رو استفاده از خدمات وکیل قتل تهران و خبره در این زمینه از اوجب واجبات است. درواقع مجازات قتل عمدی اساسا اعدام بوده اما تحت شرایطی قاتل اعدام نخواهد شد. یکی از این شرایط کشتن فرزند توسط پدر میباشد. درواقع در برخی موارد ممکن است قتل در درون یک خانواده و توسط پدر یا مادر صورت گیرد. البته مجازات قتل عمدی فرزند توسط پدر یا مادر تفاوتهایی با یکدیگر داشته که نیاز به بررسی بیشتری دارد. در قتل های خانوادگی برحسب اینکه کدام والد به صورت عمدی اقدام به کشتن بچه خود کرده، مجازات و حکم متفاوتی درنظر گرفته است. کیفر یا مجازات در این موارد میتواند اعدام به واسطه قصاص بوده و یا حبس و سایر مجازاتهای قانونی باشد. بنابراین در این مقاله پس از بررسی جرم قتل فرزند توسط پدر و مادر، مجازات و حکم قتل فرزند توسط پدر و مادر، نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم را بیان خواهیم نمود.
قتل فرزند توسط پدر و مادر
اشاره کردیم که جرم قتل انواع مختلفی داشته که در یک تقسیم بندی کلی میتوان آن را به قتل عمدی، شبه عمد و خطای محض تفکیک نمود. ما در زیر به صورت خلاصه و مفید انواع جرم قتل را مورد بررسی قرار داده ایم:
- قتل عمدی: به قتلی گفته میشود که قاتل، با علم و آگاهی و قصد قتل، فعل یا عملی انجام دهد که موجب گرفتن جان شخص دیگر شود.
- قتل شبه عمد: به قتلی میگویند که مرتکب، قصد فعل دارد اما قصد نتیجه ندارد. درواقع مرتکب به قصد صدمه و آسیب رساندن به دیگری را عملی را انجام میدهد اما درواقع قصد کشتن و گرفتن جان قربانی را ندارد.
- قتل خطای محض: درخصوص این نوع قتل، مرتکب قتل، نه تنها قصد فعل بلکه قصد نتیجه را نیز ندارد. درواقع مرتکب نه تنها قصد عمل کشتن را ندارد بلکه قصد کشتن مقتول را نیز نداشته است.
اکنون که به تعریف انواع قتل پرداختیم میتوانیم جرم قتل فرزند توسط پدر و مادر را مورد بررسی قرار دهیم.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که در قتل فرزند توسط والدین، هر یک از پدر یا مادر و یا هر دو آنها یکی از اعمال مارالذکر را انجام داده و سبب مرگ فرزند خود شوند. همانطور که گفتیم این عمل ارتکابی میتواند به صورت عمد یا غیرعمدی باشد.
در این شرایط باتوجه به نوع قتل و شخص قاتل که پدر یا مادر یا هر دو بوده، مجازات پدر یا مادر به دلیل کشتن پسر یا دختر خود متفاوت میباشد. ما در بخش بعدی از این مقاله به توضیح کامل و جامع درخصوص حکم و مجازات قتل فرزند توسط مادر یا پدر خواهیم پرداخت.
مجازات قتل فرزند توسط پدر و مادر
همانطور که گفته شد حکم و مجازات قتل فرزند توسط پدر و مادر بستگی به نوع قتل صورت گرفته و شخص مرتکب دارد. بنابراین بهتر است در این خصوص با یک وکیل قتل تهران و متخصص در امور جنایی مشورت نموده و از ایشان کمک بگیرید. ما در زیر به بررسی مصادیق مختلف قتل کودک توسط پدر و مادر خواهیم پرداخت:
حکم جرم کشتن بچه توسط والدین در قتل شبه عمد
درخصوص این حالت فرقی میان مجازات مادر یا پدر وجود نداشته لذا پدر یا مادری که به صورت شبه عمدی موجب مرگ فرزند خود شود، بایستی دیه پرداخت نماید.
مجازات کشتن بچه توسط اولاد در قتل خطای محض
در این مورد نیز همانند قتل شبه عمد، تفاوتی میان مجازات مادر یا پدری که مرتکب قتل کودک شده باشد وجود ندارد. بنابراین پدر یا مادر مرتکب قتل بچه به صورت خطای محض، محکوم به پرداخت دیه خواهد شد.
کیفر جرم کشتن کودک توسط مادر در قتل عمد
قانونگذار کیفر کشتن کودک توسط مادر به صورت عمدی را همانند قتل های عادی یا غیر خانوادگی سایر اشخاص در جامعه در نظر گرفته است. درواقع فرقی میان مجازات قتل بچه توسط مادر با کیفر کشتن بچه توسط سایر اشخاص در جامعه وجود ندارد.
بنابراین چنانچه مادری، فرزند خود را به صورت عمدی بکشد از موجبات قصاص بوده و اساسا اعدام خواهد شد. البته در صورت محکومیت مادر به قصاص نفس، اولیای دم میتوانند رضایت داده و یا بر پرداخت دیه مصالحه نمایند. در این صورت بدیهی است که مادر اعدام نخواهد شد و براساس تصمیم اولیای دم مقتول عمل میشود.
مجازات جرم قتل فرزند توسط پدر در قتل عمد
درخصوص مجازات کشتن کودک توسط پدر به صورت عمدی، قانون کاملا متفاوتی وجود دارد. درواقع ماده 310 قانون مجازات اسلامی درخصوص قتل عمدی فرزند توسط پدر تعیین تکلیف نموده است. این ماده به صراحت بیان میدارد که قصاص در صورتی ثابت میشود که مرتکب، پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد.
ملاحظه میفرمایید که طبق این ماده قانونی، پدر در صورت کشتن فرزند خود به قصاص محکوم نخواهد شد. درواقع نه تنها پدر، بلکه اجداد چدری نیز در صورت کشتن کودک یا نوه خود، قصاص نمیشوند. در این صورت پدر یا جد پدری مستفاد از ماده 612 قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد.
ماده 612 قانون مجازات اسلامی اذعان میدارد که ممکن است شخصی مرتکب قتل عمد شود ولی شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد، و یا به هر علت قصاص نشود. در این صورت چنانچه اقدام قاتل موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد، دادگاه مرتکب را به حبس از 3 تا 10 سال محکوم خواهد نمود.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که مجازات جرم قتل فرزند توسط پدر، در قتل عمد، در صورت اثبات در محکمه، پرداخت دیه به ورثه فرزند و حبس تعزیری از 3 تا 10 سال میباشد. باز هم تاکید میشود که این حکم، در خصوص اجداد پدری، یعنی پدر بزرگ و … نیز مصداق خواهد داشت.
نکته: توجه داشته باشید که براساس تبصره ماده 612 قانون مذکور، در این مورد، معاونت در قتل عمد موجب حبس از 1 تا 5 سال میباشد.
شکایت از جرم قتل فرزند توسط پدر و مادر
شکایت از جرم قتل فرزند توسط والدین در انواع قتل، مستلزم طی مراحل قانونی خاصی بوده که در زیر به صورت خلاصه بیان شده است لذا با ما همراه باشد:
- تنظیم شکواییه: بدیهی است که جهت شکایت از هر جرمی اولین و مهمترین مرحله، بحث تنظیم شکواییه مناسب میباشد. درواقع متن شکواییه قتل فرزند توسط والدین، اساس و پایه شکایت از این جرم میباشد.
- آماده سازی مدارک و مستندات: یکی از موارد مهمی که بار اثبات دعوی را به دوش میکشد، ادله و مدارک اثبات جرم کشتن فرزند توسط پدر یا مادر میباشد.
- مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی: شاکی یا شکات بایستی بعد از تنظیم متن شکواییه و جمع آوری مدارک مورد نیاز، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند. البته در شیوه اینترنتی، متقاضی باید، به آدرس اینترنتیadliran.ir مراجعه نماید.
- پرداخت هزینه دادرسی: برای ثبت شکایت کشتن بچه توسط مادر یا پدر، میبایست هزینه های دادرسی و قانونی لازم پرداخت گردد.
- ثبت و تایید شکواییه: در این قدم از مراحل شکایت از جرم کشتن کودک توسط پدر یا مادر، شاکی بایستی اقدام به ثبت و تایید مدارک و شکواییه قتل نماید.
- ارجاع پرونده به دادگاه کیفری صالح: پس از ثبت و تایید شکواییه و پرداخت هزینه های دادرسی، دفتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده را به محکمه کیفری صالح ارجاع خواهد داد.
توجه داشته باشید که چنانچه از خدمات یک وکیل قتل تهران استفاده نمایید، نیازی به انجام هیچ یک از مراحل مارالذکر از جانب شما نمیباشد. درواقع وکیل قتل متخصص، تمامی مراحل شکایت از قتل کودک توسط والدین را به بهترین شکل ممکن انجام خواهد داد.
رسیدگی به جرم قتل فرزند توسط پدر یا مادر
پس از ارجاع و تشکیل پرونده در دادسرا، عملا مراحل رسیدگی به جرم قتل فرزند توسط پدر یا مادر شروع خواهد شد. مهمترین مراحل رسیدگی به این جرم در دادسرا و دادگاه به شرح زیر میباشد.
- تحقیقات مقدماتی: در ابتدا دادسرا، تحقیقات مقدماتی را جهت کشف جرم، تعقیب و دستگیری متهم، آغاز مینماید. تحقیقات مقدماتی شامل جمع آوری مدارک و شواهد، بررسی صحنه جرم، بازجویی از شهود و افراد مرتبط با پرونده، معاینه محل، تحقیق محلی و تهیه گزارشات پزشکی قانونی میباشد.
- بازداشت و بازجویی از متهم: چنانچه شواهد کافی وجود داشته باشد، پدر یا مادر مظنون به قتل، توسط پلیس بازداشت شده و تحت بازجویی قرار خواهند گرفت. بازجویی ها بایستی با رعایت شرایط و موازین قانونی متهم نظیر عدم شکنجه و … انجام شود.
- صدور قرار: با توجه به نتیجه تحقیقات مقدماتی، بازپرس یا دادیار محترم اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی و یا قرار منع تعقیب مینماید. بدیهی است که قرار منع تعقیب، در صورتی صادر میشود که ادله کافی جهت انتساب جرم به متهم، وجود نداشته نباشد. از طرف دیگر قرار جلب به دادرسی زمانی صادر میشود که برای اثبات وقوع جرم توسط متهم، ادله و مدارک کافی در دسترس باشد.
- صدور کیفرخواست: چنانچه دادیاری یا بازپرسی محترم نسبت به صدور قرار جلب به دادرسی اقدام نماید، دادستان بایستی دراین خصوص اظهارنظر نماید. در این وضعیت، پرونده جهت صدور کیفرخواست، نزد دادستان ارسال شده و دادستان حداکثر ظرف مدت سه روز، میبایست اظهارنظر نماید.
- رسیدگی در دادگاه: پس از صدور قرار کیفرخواست، پرونده برای رسیدگی و صدور حکم قتل فرزند توسط پدر یا مادر، به دادگاه کیفری یک، ارسال خواهد شد. قاضی محترم دادگاه نیز با مطالعه دقیق پرونده و بررسی مستندات و ادله و مدارک موجود، حکم کشتن بچه توسط والدین را صادر مینماید.
- اعتراض و تجدید نظرخواهی: پس از صدور حکم و ابلاغ آن، چنانچه متهم یا شاکی، اعتراضی به رای صادره داشته باشند، میتوانند راسا یا از طریق وکیل قتل تهران، نسبت به حکم صادره، درخواست تجدید نظرخواهی نمایند. در این صورت دادگاه تجدیدنظر به بررسی پرونده و مدارک و شواهد پرداخته و سپس با تشکیل جلسه رسیدگی، نسبت به صدور رای اقدام خواهد نمود.
- اجرای حکم: پس از قطعیت حکم، پرونده جهت اجرای مجازات قتل فرزند توسط پدر یا مادر، مجددا به دادسرای مربوطه ارسال خواهد شد. دادسرای رسیدگی کننده نیز پرونده را به شعبه اجرای احکام مربوطه در دادسرا فرستاده تا حکم قطعی درخصوص قتل اجرا شود.
سخن پایانی
قتل فرزند توسط مادر یا پدر یکی از جرایم وحشتناک و غیرقابل باور میباشد. این قبیل جرایم نه تنها خانواده بلکه جامعه را نیز تحت تثیر قرار داده و احساسات مردم جریحه دار میشود. این جرم ناپسند به دلیل زیر پا گذاشتن ارزشهای انسانی و اخلاقی، واکنشهای بسیار شدید اجتماعی و حقوقی را به دنبال دارد. از همین رو کشورهای مختلف در سراسر دنیا، مجازاتهای بسیار سنگینی برای این قبیل جرایم درنظر گرفته اند. علی ایحال آگاهی از مراحل قانونی شکایت و رسیدگی به این جرم وحشتناک در کنار تاثیر جامعه از طریق فرهنگ سازی و نقش پلیس، میتواند در پیشگیری از وقوع آن کمک نماید.
تیم حقوقی وکیل زوم با استفاده از بهترین وکلای قتل تهران، مجرب و مورد اعتماد آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی به شما عزیزان میباشد. همچنین درصورتی که مایل به پرداخت حق الوکاله نیستید میتوانید بدون پرداخت حق الوکاله وکیل از خدمات تیم ما استفاده کنید. در این صورت صرفا با پرداخت مبلغ لازم در طول روند رسیدگی و تمام مراحل دادرسی از خدمات وکیل قتل بهره مند خواهید گردید. این خدمات شامل تنظیم دادخواست، تنظیم لایحه، مشاوره و غیره به طور دائم و تحت نظر وکیل جنایی تهران میباشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع که مجازات کشتن فرزند توسط پدر چیست، حکم قتل فرزند توسط مادر، نحوه شکایت از جرم کشتن فرزند و اثبات آن، میتوانید با وکلای قتل معرفی شده در وبسایت وکیل زوم تماس گرفته و از خدمات حقوقی ایشان استفاده نمایید.