مطالبه مهریه از ورثه متوفی

مقاله پیش رو توسط وکیل دادگستری خانواده در تهران در خصوص امکان مطالبه مهریه از ورثه متوفی و یا مطالبه مهریه از پدر شوهر متوفی برای آگاهی شما عزیزان تنظیم گردیده است. آیا مطالبه مهریه از ورثه متوفی و پدر شوهر امکان پذیر است؟ از منظر قانونی مهریه یکی از دیون مالی و بر عهده […]

مطالبه مهریه از پدر شوهر

مقاله پیش رو توسط وکیل دادگستری خانواده در تهران در خصوص امکان مطالبه مهریه از ورثه متوفی و یا مطالبه مهریه از پدر شوهر متوفی برای آگاهی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

آیا مطالبه مهریه از ورثه متوفی و پدر شوهر امکان پذیر است؟

از منظر قانونی مهریه یکی از دیون مالی و بر عهده شوهر است. لذا ورثه متوفی و پدر شوهر حتی اگر بسیار پوادار و متمول باشند هیچ گونه تکلیفی برای پرداخت مهریه به عروسشان ندارد.

حتی در صورتی که شوهر فقیر باشد باز هم امکان گرفتن مهریه از ورثه و پدر شوهر متوفی وجود ندارد. بنابراین اصولا و طبق قاعده چنین چیزی امکان پزیر نیست.

در واقع مهریه تعهدی است که شوهر در قبال همسرش نموده است. لذا اساسا هیچ گونه ارتباطی به ورثه و اطرافیان او از جمله پدر، مادر، برادر و … ندارد.

البته ورثه و پدر شوهر در شرایطی استثنایی مسئول پرداخت مهریه عروسش میباشد.

به عبارت دیگر شرایط اخذ و مطالبه مهریه از ورثه و پدر شوهر متوفی تنها در صورتی محقق خواهد شد که ورثه پدر شوهر متوفی در ضمن عقد نکاح و یا در سند ازدواج و یا قراردادی جداگانه و ضمن عقد خارج لازم، مسئولیت پرداخت مهریه را به صورت کتبی بر عهده گرفته و یا پرداخت آن را تضمین نموده باشد. 

مطالبه مهریه از ورثه بعد از فوت شوهر

لازم به توضیح است که چنانچه شوهر فوت کند و ماترک و ارثی از ایشان باقی مانده باشد زن میتواند مهریه خود را به عنوان طلب ممتاز از محل ماترک یعنی اموالی که بعد از فوت شوهر از وی به جای مانده وصول نماید.

این مورد تقریبا همانند زمانی است که زن از شوهر خود طلاق گرفته است و شوهر دارای اموالی میباشد.

البته همانطور که میدانید چنانچه شوهر فوت نماید ولی مالی نداشته باشد هیچ یک از وراث متوفی از جمله پدر شوهر، مادر شوهر و غیره تکلیفی برای پرداختت مهریه زن متوفی نخواهند داشت.

روش های مطالبه مهریه از ورثه

زن بعد از فوت شوهر شما میتواند مهریه خود را مطالبه نماید. روش های مختلفی برای مطالبه مهریه زن از ورثه وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.

مطالبه مهریه از اجرای ثبت در دفاتر اسناد رسمی 

زن میتواند برای مطالبه مهریه از ورثه به اجرای ثبت مراجعه کند. در واقع سند ازدواج یک سند رسمی بوده و در دفاتر اسناد رسمی معتبر به ثبت میرسد. از همین رو زن میتواند از طریق این دفاتر مهریه خود را از ورثه مطالبه نماید.

پس از ثبت، ابلاغیه ای برای وراث با موضوع پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر ارسال میشود.

البته توجه داشته باشید که زن برای ثبت درخواست مطالبه مهریه از طریق دفاتر ثبت اسناد رسمی میبایست یک بیستم از مبلغ مهریه را به دفترخانه بپردازد.

در این صورت ابتدا زوجه میتواند به دفتر ثبت اسناد رسمی ازدواج مربوطه مراجعه نماید. زن بایستی علی رغم مدارک احراز هویت سند رسمی نکاحیه را نیز به همراه داشته باشد. 

سپس زن درخواست مطالبه مهریه را به ثبت رسانده و این درخواست به وورثه شوهر متوفی ابلاغ میگردد.

ابلاغیه های مربوط به وراث از طریق پست پیشتاز به دست ورثه متوفی خواهد رسید. ورثه شوهر متوفی مکلفند پس از دریافت ابلاغیه ظرف 10 روز مبلغ مهریه را به زن بپردازند.

چنانچه وراث متوفی از پرداخت مهریه زن خودداری نمایند زن میتواند اموال متعلق به متوفی را توقیف نموده و مهریه خود را از محل اموال توقیفی وصول نماید.

چنانچه اموال توقیفی برای پرداخت مهریه زن کافی نباشد زن میتواند در ادامه به دادگاه صالح مراجعه نماید.

مطالبه مهریه از طریق دادگاه

همانطور که گفتیم چنانچه اموالی از متوفی در دسترس نباشد و یا این اموال کافی نباشد زن میتواند به دادگاه مراجعه کند. 

درخواست مطالبه مهریه در دادگاه نیز مستلزم پرداخت هزینه دادرسی است. البته که این هزینه کمتر از هزینه مربوط به دفاتر ثبت است.

زن بایستی سه و نیم درصد مبلغ کل مهریه مطالبه شده را بع عنوان هزینه پرداخت نماید. البته توجه داشته باشید که زن میتواند برای پرداخت این هزینه دادرسی درخواست اعسار کند. این درخواست تحت شرایطی توسط دادگاه مورد پذیرش قرار میگیرد.

البته این نکته حائز اهمیت است که طبق ماده 226 قانون امور حسبی مهریه زن جزو دیون دارای حق تقدم میباشد. این بدان معناست که چنانچه شوهر متوفی بستانکاران دیگری نیز داشته باشد پرداختم مهریه زن بر چرداخت طلب آن ها اولیت دارد.

توجه داشته باشد که در مطالبه مهریه چه از طریق دادگاه و چه از طریق دفاتر اجرای ثبت ورثه متوفی صرفا مکلفند مهریه زن را از اموال متوفی پرداخت نمایند. لذا هیچ کدام از وراث تکلیفی در پرداخت دیون متوفی از جمله مهریه زن از اموال خویش ندارند.

نکته: گرفتن مهریه در اجرای احکام مشمول همان مقررات عام اجرای احکام میگردد. مقرراتی که حتی در برخی موارد به مسدود نمودن کد ملی متهم نیز منجر میگردد.

فوت پدر شوهر پس از ضمانت مهریه

شاید تاکنون این سوال یز برای شما نیز مطرح شده باشد که آیا ممکن است پدر شوهر ضمن عقد نکاح و یا عقد خارج لازم مسئولیت پرداخت مهریه عروس خود را به صورت کتبی و قانونی بر عهده گرفته باشد؟ در این صورت اگر خود پدر شوهر بعد از عقد نکاح فوت نماید تکلیف چیست؟

آیا زن میتواند مهریه خود را از ماترک و ارث بر جای مانده از پدر شوهر اخذ و مطالبه نماید؟

در پاسخ بایستی اذعان داشت که در این فرض اصولا زن میتواند از محل سهم الارث پدر شوهر مهریه خود را وصول نماید. به این صورت که ایشان بایستی از طریق اجرای ثبت یا دادگاه به طرفیت وراث پدر شوهر اقدام قانونی نماید.

در این صورت با عنایت به این که مهریه جزو دیون ممتاز محسوب میگردد در ابتدا مهریه زن از ماترک متوفی پرداخت خواهد شد. سپس مابقی وراث میتوانند طبق قانون و نسبت به سهم الارث قانونی خود از ماترک متوفی ارث ببرند.

وکیل مهریه

مباحث حقوقی به خصوص مبحث مهریه و مسائل مربوط به آن بسیار پیچیده و دشوار میباشند.

به همین دلیل بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل تهران و با تجربه و متخصص در امور مربوطه مشورت نمایید.

چرا که طرح دعوی و تنظیم لوایح اشتباه و نادرست ممکن است به گونه ای به روند رسیدگی آسیب بزند که دیگر امکان تصحیح آن به هیچ عنوان نباشد.

تیم حقوقی وکیل زوم با استفاده از بهترین وکلای تهران، مجرب و مورد اعتماد آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی به شما عزیزان میباشد.

همچنین در صورتی که مایل به پرداخت حق الوکاله نیستید میتوانید بدون پرداخت حق الوکاله وکیل از خدمات تیم ما استفاده کنید.

در این صورت صرفا با پرداخت مبلغ لازم در طول روند رسیدگی و تمام مراحل دادرسی از خدمات وکیل پایه یک دادگستری بهره مند خواهید گردید.

این خدمات شامل تنظیم دادخواست، تنظیم لایحه، مشاوره و … به طور دائم و تحت نظر وکیل تهران میباشد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

در این نوشته شما می خوانید

برای ما پیام بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا